Dekbed van dons: wel of geen goed idee?

Overweeg je om een dekbed van dons te kopen en wil je weten of dit een goed idee is? Dan ben je hier op het juiste adres. We kunnen je meteen al het antwoord op deze vraag verklappen; een donzen dekbed is een voortreffelijk idee! Je zult met dit dekbed beslist van een nog betere nachtrust genieten. Dons is ongetwijfeld de populairste materiaalsoort als het gaat om dekbedvulling. We vertellen je hier graag meer over de voordelen van dons.

Altijd een fris bed met een dekbed van dons

Een van de redenen om voor een dekbed van dons te kiezen, is omdat je hiermee altijd een fris bed hebt. Dons neemt namelijk probleemloos transpiratievocht en verdampingswarmte op en geeft dit ook weer af. Daarom zeggen we ook wel dat een donzen dekbed ‘ademt’. Hierdoor blijft de temperatuur onder het dekbed gelijkmatig warm, terwijl het tegelijkertijd zijn frisheid behoudt. Kortom, een dekbed van dons is aangenaam en hygiënisch. 

Een weldaad tijdens koude nachten

Ben je een echte koukleum en lijkt het alsof geen enkele deken warm genoeg is? Probeer dan eens een dekbed van dons. Het dons houdt warme lucht goed vast, waardoor je snel opwarmt. Je kunt bovendien kiezen uit dekbedden met verschillende warmteklassen. Kun je wel wat extra warmte gebruiken? Dan is een dekbed met warmteklasse 1 of 2 perfect. Deze beschikken namelijk over een extra hoge isolatiewaarde. Wil je een warm dekbed in de winter en een luchtigere versie in de zomer? Dan kan een 4-seizoenendekbed een goede oplossing zijn. 

Geen last van allergieën 

Wanneer je kiest voor een dekbed van dons, dan hoef je niet bang te zijn voor allergieën. Door de goede isolerende en vochtregulerende werking van het dons, heb je met een dekbed met een donzen vulling minder snel last van huisstofmijt. Wist je dat slechts 2 tot 3% van de bevolking allergisch reageert op dons en veertjes? Om je dekbed luchtig en fris te houden, kun je het regelmatig opschudden en luchten. Het dekbed blijft hierdoor lekker comfortabel aanvoelen. De dons pluisjes behouden zo eveneens goed hun vorm. 

Hoe zit het met de diervriendelijkheid? 

Is een dekbed van dons wel een goed idee als we het hebben over diervriendelijkheid? Dat is een veelgehoorde vraag van mensen, die op zoek zijn naar een nieuw dekbed. Dons is een natuurproduct en is afkomstig van ganzen, eenden en andere watervogels. Het gaat daarbij om de kleine, pluizige veertjes dicht tegen de huid van het dier. Om er zeker van te zijn dat je een diervriendelijk product koopt, kijk je of het donzen dekbed voorzien is van het RDS-keurmerk. Dit dons is een bijproduct van de voedingsindustrie; het is dus slachtafval. 

Hoe zit het met de prijs? 

Een dekbed van dons is niet de goedkoopste optie, het is wel de meest comfortabele. Voor de meeste mensen is een donzen dekbed dan ook de investering waard. Je hebt bovendien de keuze uit diverse soorten, met elk zijn prijskaartje. Sommige kosten rond de honderd euro en voor andere betaal je honderden euro’s. Het is dus goed mogelijk om een donzen dekbed te vinden, dat past binnen jouw budget.