Het ene verduisterend gordijn is de ander niet 

Verduisterende gordijnen zijn een populaire keuze. Vooral voor in de slaapkamer en dat is ook logisch. Deze gordijnen laten minimaal of zelfs helemaal geen licht door en het is natuurlijk heerlijk als het in de slaapkamer lekker donker blijft. Zeker in de zomerperiode wanneer het zonnetje al heel vroeg opkomt. Toch worden deze gordijnen ook steeds vaker gekozen voor in de woonkamer. En dat heeft er vooral mee te maken dat mensen veel thuiswerken of op de dag televisie willen kijken. Zonder last te hebben van lichtinval. In onze blog vertellen we dan ook meer over het verduisterend gordijn en de verschillen die er zijn. 

Het verduisterend gordijn in verschillende gradaties

Het ene verduisterend gordijn is het andere niet en de verschillen zitten voornamelijk in hoeveel licht het gordijn daadwerkelijk tegenhoudt. In veel gevallen wordt dit aangegeven in percentages. Een gordijn met een belofte dat die 100% verduisterd is natuurlijk het beste. Bij deze gordijnen krijgt licht geen kans. Hoe dichter het cijfer bij de 0 komt des te meer licht het gordijn doorlaat. In de regel worden gordijnen die 100% effectief zijn gekozen voor in een slaapkamer en we zien in woonkamers en werkkamers vaak dat er gordijnen gekozen worden die tussen de 70% en 80% effectief zijn.

Gordijnen worden van verschillende materialen gemaakt

Er bestaat een misvatting over het verduisterend gordijn, want veel mensen denken dat alleen bepaalde materialen geschikt zijn voor deze soort. Dat is niet waar. Bij verduisterende gordijnen heb je ook een ruime keuze uit verschillende materialen. Ondanks dat de keuze wel iets beperkter is dan bij traditionele gordijnen. Het is wel een feit dat verduisterende gordijnen gebruik maken van een dikke stof. Dat is namelijk de enige manier om het licht ook goed tegen te kunnen houden. 

Het verduisterend gordijn in verschillende kleuren

Verduisteringsgordijnen zijn evenals traditionele gordijnen in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Van neutrale kleuren tot aan felle kleuren. De keuze die je maakt is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak, maar je moet er ook voor zorgen dat de kleur natuurlijk in het interieur past. Het verduisterend gordijn is niet alleen in donkere kleuren verkrijgbaar, want er zijn ook exemplaren die in lichte kleuren verkrijgbaar zijn en dan toch het licht prima kunnen tegenhouden.

Kies de juiste rails of roede

Omdat het verduisterend gordijn van een dikke stof is gemaakt, moet de gordijnrails of de roede wel stevig genoeg zijn om deze te kunnen dragen. Het ophangsysteem vergt dan ook wel wat aandacht. Kijk dan ook uitsluitend naar systemen die zwaardere gordijnen kunnen dragen en bij twijfel kun je het beste een specialist om advies vragen. 

Mag je een verduisterend gordijn wassen?

Veel mensen denken dat het verduisterend gordijn een speciale coating heeft en dat je ze om die reden niet mag wassen. Maar niets is minder waar. Het is de dikte van de stof die uiteindelijk bepaald hoe effectief verduisterende gordijnen zijn. Je kunt ze dus prima wassen, maar kijk dan goed naar het label in verband met de temperatuur. Was ze niet te koud of te heet, want dan kunnen de gordijnen krimpen. En dat wil je natuurlijk voorkomen!