Waarom zijn goedkope keukens goedkoop?

Je gaat op pad voor een nieuwe keuken en je komt al snel tot de ontdekking dat een droomkeuken je een flinke duit gaat kosten. Een goede en luxueuze keuken kost al gemiddeld € 15.000,- en dat is toch even slikken. Het grote voordeel is dat je wel een keuken naar smaak kunt samenstellen en ook voldoende keuze hebt in stijlen, kleuren en extra’s. Hoe zit dat bij goedkope keukens? Heb je dan dezelfde opties en zo ja, is dit dan kwalitatief net zo goed? In dit blog geven wij hier antwoord op. 

Wat zijn goedkope keukens?

Goedkope keukens zijn keukens die ten opzichte van de meeste keukens een stuk goedkoper in de aanschaf zijn. Dan praten we over bedragen tussen de € 4.000,- en € 8.000,-. Dat is nog steeds een smak geld, maar toch een stuk voordeliger dan wanneer je € 15.000,- tot € 20.000,- moet afrekenen. Dat geld kun je weer besteden aan andere kamers en zaken in en rondom jouw huis.

Goedkopere materialen

Goedkopere keukens bevatten vaak goedkopere materialen. Denk dan aan open keukenkastjes of keukenkastjes met een matte afwerking. Dit zijn zaken die de kosten van een keuken al behoorlijk kunnen drukken. En wat te denken van het aanrechtblad? Als je een blad van graniet wilt en ook nog eens een behoorlijke oppervlakte wilt gebruiken, is het een feit dat je de portemonnee flink kunt opentrekken. Met een aanrechtblad van bijvoorbeeld kunststof kun je al enorm veel geld besparen. Je keuzevrijheid wordt dus wel iets beperkt, maar er is nog voldoende keuze om een mooie keuken samen te stellen. Die ook kwalitatief goed is!

Goedkope keukens worden slim ingekocht

De ene winkel is de andere niet en het assortiment wordt in de basis samengesteld door een category manager en een inkoper. Ervaren inkopers weten precies welke producten ze bij welke leveranciers moeten inkopen. Door grootschalig in te kopen kunnen inkoopprijzen behoorlijk zakken en kan een winkel ervoor kiezen om de producten ook goedkoper aan te bieden. Daarnaast zijn er ook een aantal slimme inkopers die niet bij groothandels en leveranciers, maar rechtstreeks bij de fabrikant in te kopen. Door extra schakels in het inkoopproces te elimineren kunnen ze voor exact dezelfde producten veel minder betalen. 

Online kopen kan goedkoper zijn

Webwinkels die keukens aanbieden kunnen in de basis ook meer kortingen geven. Waarom? Omdat een aanbieder die enkel online actief is geen onkosten heeft met betrekking tot een winkel. Die ook elektriciteit, gas en water nodig heeft om te kunnen draaien. En wat te denken van de inventaris en systemen die benodigd zijn om business te kunnen doen. Een online aanbieder heeft vaak alleen onkosten aan een website, een klein team die de website beheren en vragen en klachten van klanten behandelen en een loods waar inventaris staat opgeslagen. Door geen torenhoge kosten van een winkel te hebben kunnen zij dus ook goedkope keukens aanbieden. Desalniettemin is het niet gebruikelijk dat keukens uitsluitend online worden verkocht, want de klanten hebben er toch behoefte aan om een dure aanschaf zoals een nieuwe keuken eerst in het echt te zien.