Wanneer schakel je een makelaar in?

Het verkopen of het kopen van een huis kan voor particulieren niet zo makkelijk zijn. Je moet goed weten wat er nodig is om jouw huis op de markt te kunnen zetten. Daarom kun je een makelaar inschakelen. Deze mensen weten hoe de huizenmarkt er op dat moment voorstaat en hoe jij jouw huis het beste kunt kopen of verkopen.

Verkopen van jouw huis

Bij het verkopen van een huis zijn er een heleboel documenten en gegevens die bekend moeten zijn om het huis op de markt te mogen zetten. Een makelaar helpt je daarmee samen met een notaris die de documenten al beoordelen. Natuurlijk is er voor het verkopen van een huis een eigendomsakte nodig, om aan te tonen dat het huis momenteel van jou is.

Ook zijn er documenten nodig die gaan over de condities van het huis. Denk daarbij aan documenten over de gehele elektrische installatie van het huis, documenten over de bodem of wel fundering van het huis, een certificaat gericht op de energieprestaties, gemeten met energielabels en onder andere een overstromingsgevoeligheid-document.

Mede als het registreren van het huis in het kadaster moet schriftelijk moeten worden vastgelegd en openbaar worden gemaakt.

Die openbare informatie is belangrijk. Op de huizenmarkt bestaat een mededelingsplicht. Dit betekent dat je eerlijke en juiste informatie moet verstrekken over het huis, zijn condities, rechten, beperkingen en lasten. Als je deze zelf niet weet moet je deze laten uitzoeken.

Kopen van een huis

Een makelaar gaat vaka met jou mee naar dagen dat jij het nieuwe huis kunt gaan bezichtigen.

Hierbij gaat een makelaar jou informeren over het huis, eventuele gebreken en hoe het financieel zit. Ook kan een makelaar vragen beantwoorden over het huis, vaak heeft een makelaar hier wel de goede informatie voor over het huis. Daarnaast kan een makelaar jou ook helpen bij het inzien van bepaalde verbouwingsmogelijkheden zodat jij als koper niet alleen in ziet hoe het huis er nu uit ziet maar wat jij er eventueel aan kan laten doen.