Wat is modulair bouwen?

Bij Daiwa House Modular Europe merken we dat veel mensen niet weten wat modulair bouwen inhoudt. Deze vorm van bouwen brengt vele voordelen met zich mee. In dit artikel leggen we je uit wat modulair bouwen inhoudt, welke voordelen het met zich meebrengt en daarmee ook wat het voor particulieren kan betekenen. 

Wat is modulair bouwen? 

Modulair bouwen is een simpele vorm van bouwen. Het betekent namelijk dat je gebruik maakt van onderdelen en elementen die in een fabriek zijn gemaakt. Dit noemen we ook wel geprefabriceerde of prefab elementen. Deze elementen worden ter plekke, op de plaats van de bouw, in elkaar gezet. Dit scheelt enorm veel tijd, aangezien het bouwproces enorm wordt ingekort doordat de onderdelen al in elkaar zitten. De onderdelen zijn gebruiksklaar. Ze worden met behulp van een huiskraan verplaatst naar de gewenste locatie. Het aan elkaar bevestigen van deze onderdelen gaat erg makkelijk. Ook kun je er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om de modules te veranderen, verwisselen of weg te laten. Modulair bouwen brengt om deze redenen veel gemak en vrijheid met zich mee. 

Wat zijn de voordelen van modulair bouwen? 

Zoals je inmiddels weet brengt modulair bouwen veel voordelen met zich mee. Niet alleen wordt het bouwproces ingekort en heb je eigen vrijheid tijdens het bouwen, er zijn nog talloze andere voordelen te benoemen. Een ander groot voordeel is namelijk dat modulair bouwen erg duurzaam is. Dit is omdat er bijvoorbeeld minder vrachtwagens nodig zijn om het materiaal van de plaats van opslag naar de bouwplaats te brengen. Het modulair bouwen is om deze reden goed voor het milieu, aangezien er minder CO2 wordt verbruikt door de vrachtwagens. Daarnaast is het gehele proces hiermee ook goedkoper voor de klant. Aangezien modulair bouwen bestaat uit grote elementen, zijn de hijsbewegingen die hierbij van pas moeten komen ook minder dan bij gewone bouw. De elementen zijn immers klaar voor gebruik, waardoor alleen de grote elementen moeten worden verplaatst. Na een mum van tijd zijn de grote elementen samengevoegd tot één geheel, waardoor de hijsbewegingen aanzienlijk zijn teruggedrongen dan bij reguliere bouw. Een ander voordeel van modulair bouwen is het feit dat er geen steigers van pas hoeven te komen. Sommige bouwplaatsen hebben weinig plek voor opslag, laat staan steigers. Hierbij is het dus een voordeel dat er niet in de hoogte hoeft worden gewerkt. Tijdens modulair bouwen bespaar je dus enorm op materialen, verschillende transporten en daarmee dus ook de uitstoot van CO2.