Wat zijn hijsklemmen? EKH legt het je duidelijk uit!

EKH is het bekende keuringsbedrijf wanneer je het hebt over de branche waarin hijsen- en heffen en bijvoorbeeld materialen als hijsklemmen centraal staat. Dat betekent dat er duidelijk moet worden dat alle materialen die er binnen een bedrijf in die branche worden gebruikt, ook daadwerkelijk worden gecontroleerd op bruikbaarheid en veiligheid. De hijsklemmen zijn een belangrijk onderdeel binnen een onderneming in deze bedrijfstak. Maar wat zijn hijsklemmen nou eigenlijk precies? Wat doet het en waar zijn ze goed voor? Waarom kan jij als onderneming niet zonder deze onderdelen en waar kan je ze kopen en hoe moet je deze gebruiken en onderhouden? Het komt allemaal terug zodat je hier goed van op de hoogte bent en nooit meer mis kunt grijpen naar deze zeer handig onderdelen, namelijk de hijsklemmen. Met dit onderdeel kan je namelijk last verplaatsen door deze met een speciale tang te grijpen. Het klinkt allemaal wellicht nog wat vaag, maar waarschijnlijk wordt dat na het lezen van dit stuikje steeds weer een beetje meer duidelijk.

Wat zijn hijsklemmen volgens EKH?

De tangen die de lasten grijpen en daardoor verplaatsen worden hijsklemmen genoemd. Wat er ook moet worden gehesen het is erg belangrijk dat de kracht van de klemmen goed blijft zodat hetgeen dat er wordt gehesen niet uit de lucht valt. De klemmen dienen dus sterk genoeg te zijn om een onderdeel te verplaatsen. Deze klemmen hebben een zeer hoge en sterke kracht waarmee er diverse soorten lasten gemakkelijk kunnen worden verplaatst van A naar B waardoor er een belangrijk onderdeel van een bouwplaats bijvoorbeeld van de ene naar de andere kant kan worden gebracht. Dat is erg belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat je makkelijker en efficiënter kunt werken binnen een onderneming en een klus dus gemakkelijker kunt klaren. Doordat de kracht van deze hijsklemmen zo ontzettend sterk is, wordt er voorkomen dat wanneer er bijvoorbeeld schokken plaatsvinden in de omgeving de klem open gaat en hetgeen dat er tussen zit los wordt gelaten. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling en daardoor is deze kracht dan ook van groot belang wanneer je deze klemmen gaat aanschaffen.

Keuren van de klemmen

Ieder jaar dien je de hijsklemmen te laten keuren door een keurmeester die erkend is volgens een keurbedrijf. Deze klemmen worden dan op allerlei manbieren onderzocht waarbij er zal worden gekeken naar eventuele slijtage van deze onderdelen en ook naar de scheurvorming die er in iedere klem een keer gaat plaatsvinden, om te zien of je nog een jaar met de klem kan doen of deze al eerder dient te vervangen. Het komt hierbij erg nauw en er wordt zeer kritisch hiernaar gekeken, omdat het van belang is dat er veiligheid boven alles wordt gesteld, omdat deze klemmen nogal een gevaar kunnen vormen voor een bedrijf en daarnaast ook vooromstanders waarbij in de buurt zal worden gewerkt, omdat er nogal zware lasten mee moeten worden verplaatst en deze schade kunnen aanrichten wanneer de hijsklemmen niet goed hun werk kunnen doen doordat deze niet meer in een goede staat verkeren. Laat de hijsklemmen dus ieder jaar goed checken, zodat je voor jezelf en voor je omgeving goed weet dat je werkt met een veilig onderdeel van een machine en dat er geen fouten en gevaren op de loer liggen, waar helemaal niemand vrolijk van zal gaan worden wanneer er iets misgaat.